Portal pisaca

Učinimo pisce vidljivima!

Renato Baretić

Odaberi pisca

Biografija

Prozaist, pjesnik, novinar i scenarist (Zagreb, 12.IV.1963). U Zagrebu je 1981. završio srednjoškolski Centar za kulturu. Iste godine upisao je Fakultet političkih znanosti; 1985. prešao na Filozofski fakultet, gdje je apsolvirao studij komparativne književnosti i fonetike. Od 1990. radi kao novinar Slobodne Dalmacije (s prekidom 1995–2001, kada je kao slobodni novinar pisao za Feral Tribune, Globus i dr.). God. 1996. preselio se u Split. Radi i kao filmski i televizijski scenarist (koscenarist TV-serije Novo doba i igranog filma Što je muškarac bez brkova?) te autor pitanja za TV-kvizove.

Objavio pjesničke zbirke Riječi iz džepova (1998) i Kome ćemo slati razglednice (2005) zasnovane na poetskoj dosjetci i ludizmu, s naglašenim ironijskim elementima, poetički na tragu slamnigovske jezične kreativnosti. Njegov roman Osmi povjerenik (2003) doživio je brojna priznanja (osvojio je pet prestižnih nagrada) i stekao iznimno veliku popularnost. U njemu se bavi životom u maloj otočnoj sredini (imaginarni otok Trećić) koja je razvila specifične društvene konvencije, autonoman moralni kodeks i zajedničke rituale; taj izolirani inzularni kolektivitet s nepovjerenjem prima polit. povjerenika koji dolazi iz metropole kao simbol moderne tehnokratizirane civilizacije.

Roman sa simpatijama govori o čuvanju autohtonosti, izvornih tradicijskih vrijednosti pred unifikacijskim pritiskom globalizacijskih procesa. Odlikuje se jezičnom kreativnošću, jer Baretić stvara konstrukt trećićanskoga govora koji je suprotstavljen standardu. Unosi i elemente drugih dijalektalno i žargonski obilježenih govora pa se humor ponajviše zasniva na nesporazumima i sukobima različitih idioma i mentaliteta.

Vješto pisan i duhovit, roman je doživljen kao svojevrsni etički angažiran apel za zaštitu autohtonih vrijednosti, lokalnih kulturnih specifičnosti i malih jezika. Postavljen je na scenu splitskoga HNK u dramatizaciji L. Martinac i I. Kunčevića (premijera 16.XII.2005; režija I. Kunčević). Zbirka TV-kolumni Kadrovi kadra (2005) odlikuje se lucidnim opservacijama, ne samo o TV-programu već i o društv. fenomenima te duhovitim portretima protagonista hrvatske javne scene. U romanu Pričaj mi o njoj (2006) bavi se ljubavnom fabulom situiranom u ambijent ratnih 90-ih godina, a u romanu Hotel Grand (2008) tranzicijskom zbiljom u dalmatinskom gradiću, predočenom kroz očuđivačku vizuru dječaka Filipa, uz vješto prepletanje različitih govornih idioma, što postaje prepoznatljiv Baretićev stilski postupak.


Bilješka: Velimir Visković (preuzeto uz odobrenje iz: Hrvatska književna enciklopedija, Sv. 1, LZ Miroslav Krleža, 2010.)

 

DOPUNA:

Nakon duže pauze, 2021. godine objavljuje novi roman Zadnja ruka.

U cijelosti ili u fragmentima, književna su mu djela prevedena na makedonski, slovenski, njemački, engleski i ukrajinski jezik, a Osmi povjerenik doživio je i dramatizaciju na sceni HNK Split.

(MV)
 

** napomena: podaci o autoru-ici se kontinuirano dopunjuju i uređuju.

– Knjige –