Portal pisaca

Učinimo pisce vidljivima!

Zoran Ferić

Odaberi pisca

Prozaist i esejist (Zagreb, 2.VI.1961). Diplomirao jugoslavistiku 1988. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Esejističke i prozne tekstove objavljuje od 1987. u više novina i časopisa (Polet, Studentski list, Pitanja, Oko, Quorum, Plima, Nacional i dr.). Profesor je hrvatskog jezika i književnosti u srednjoj školi u Zagrebu. Od 2002. potpredsjednik je Hrvatskoga društva pisaca.

Pripovijetke je počeo objavljivati potkraj 80-ih godina XX.stoljeća, no afirmirao se u drugoj polovici 90-ih nakon objavljivanja debitantske zbirke od deset priča Mišolovka Walta Disneya (1996), koja sadržava bitne karakteristike njegove proze: grotesknu fantastiku, sklonost apsurdnome, bizarnome i crnohumornome te zanimanje za bolest i fiziološko. Ugled koji je stekao prvim djelom potvrdio je drugom zbirkom Anđeo u ofsajdu (2000), koja se tematski naslanja na prvu, ali su priče stilski dotjeranije i kompozicijski složenije.

( iz Biografije )

– Knjige –

– Info –

– Multimedija –

Kriminalistički filma 'Smrt djevojčice sa žigicima' prema istoimenom romanu Zorana Ferića stiže u kina

Kriminalistički film 'Smrt djevojčice sa žigicima' nastao je prema istoimenom romanu Zorana Ferića, a svoju svjetsku premijeru imao je na Pulskom filmskom festivalu, a međunarodnu na Sarajevo Film Festivalu. Svoju zagrebačku kinopremijeru film će imati 12. rujna 2023. u Cineplexxu City Centra one East.