Portal pisaca

Učinimo pisce vidljivima!

Julijana Adamović

Odaberi pisca

Julijana Adamović rođena je 1969. godine u Baču (Bačka, Srbija). Na početku književnog stvaralaštva objavila je dvije zbirke priča "Kako su nas ukrali Ciganima" (SN Privlačnica, Vinkovci, 2008), koja je nagrađivana kao najbolje debitantsko djelo u Hrvatskoj 2008. nagradom Kiklop i kao najbolji prvijenac Slavonije nagradom Ivana i Josipa Kozarca te "Konzerviranje" (V.B.Z., Zagreb, 2009.).

S književnim djelima za djecu uvrštena je u katalog hrvatske literature za djecu i mlade na Frankfurtskom sajmu knjiga 2013.

Godine 2015. objavila je i zbirku poezije "Sunce na šalteru" (Naklada Semafora), a zatim 2016. objavljuje zbirku priča "Glineni anđeli" (Naklada Jurčić) koja je proglašena uspješnicom na književnim susretima Josipa i Ivana Kozarca u Vinkovcima 2017.

Godine 2018. objavljuje roman "Divlje guske" (Hena com) za koji je nagrađena Književnom nagradom Stipana Bilića-Prcića koju dodjeljuje Zaklada HAZU.
 

( iz Biografije )

– Knjige –

– Info –

– Multimedija –

Julijana Adamović : Oče, ako jesi

Za novi roman Julijane Adamović, bez pretjerivanja, možemo reći da je jedan od važnijih trenutaka domaće književne produkcije u 2023. godini. Autorica koja je čitalačku pažnju, pored ostalog, privukla zbirkom priča 'Kako su nas ukrali ciganima' (2008.) i romanom 'Divlje guske' (2018.), ovim ostvarenjem nedvojbeno se potvrđuje kao ime čija pripadnost suvremenom proznom kanonu ne bi smjela doći u pitanje.